Ankara Asliye Ceza Mahkemesi, ortak olmayan, dolayısı ile limited şirket yönetim organında olmayan şirket vekiline beraat verdi.
Mahkeme Tutanağı
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: NEDENLERİ GEREKÇEDE AÇIKLANACAĞI ÜZERE
SANIK …………. İN YÜKLENEN FİİLİNİN KANUNDA SUÇ OLARAK TANIMLANMAMIŞ OLMASI NEDENİYLE
CMK ‘ NUN 223/2-a MADDESİ GEREĞİNCE BERAATINA,
RESEN YAPILAN YARGILAMA GİDERLERİNİN KAMU ÜZERİNDE BIRAKILMASINA
DAİR VERİLEN KARAR SANIK MÜDAFİNİN YÜZÜNDE TEFHİM / TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 7 GÜN
İÇERİSİNE MAHKEMEMİZE VERİLECEK DİLEKÇE VEYA BEYANINI ZAPTA GEÇİRİLMEK ÜZERE YARGITAY
NEZDİNDE TEMYİZ YOLU AÇIK OLMAK ÜZERE CUMHURİYET SAVCISI ŞABAN YAVUZ ‘UN HUZURUNDA VE
TALEBE UYGUN OLARAK ALENEN OKUNDU USULEN ANLATILDI 31/12/2009
CMK ‘ NUN 223/2-a MADDESİ:
12 Şubat 2013 Salı at 12:50
Sayın Ofluoğlu bir ltd şti nin % 20 hissedarıyım şirkette hiç bir yetkim görevim yok. Şirketi % 80 hissedar olan ve ayni zamanda da şirket müdürü olan diger ortak işletiyor. Hakkimizda çevreyi kasten kirletmekten Sulh cezada dava açıldı. Size sormak istediğim ltd şti ortağı olarak benim bu davada yer almam doğrumu. Ltd şti ortağının bu davadaki sorumluluğu nedir..?
08 Ocak 2011 Cumartesi at 12:28
Sayın Rahmi OFLUOĞLU MERHABALAR
lmt şirkette ortak olmayan ticaret ve sanayi odası
oda kayıt sicil belgesinde ismi geçmeyen şahıs olan kardeşim
şirket md ve sahibinin noterden verdiği vekaetnameye istinaden vekil tayin edilmiş.
noter evrağında çek keşide edebilir ciro yapabilir ismime şirket çek karnesini teslim alabilir ödeme yapabilir ibaresi mevcut.
şirket çekini keşide etmiş ve şirketten ayrılmış şahıs olan erkek kardeşime
5 mahkeme beraat vermedi.uyarlamayı reddetti.ağırcezadanda red edildi.
6 mahkmeme başvurusunda beraat aldı.emsal karar olarak ekledik hala şirket size noterden vekalet vermiş o bir yetkidir diye açıklamada bulunuyorlar.
ek kararda 5941 e göre yükümlülükleri dahada artırılmıştır.sanık şirket yetkilisidir lehine yasal düzenleme bulunmadığı için reddedilmiş.
infazın durdurulmasının yer olmadığına karar vermişler.
asliye cezadan uyarlama talebine red aldı,itiraz için ağır cezaya gönderdi oradanda red aldı.şimdi ne yapmak nelazım başka çözümü var mı?
ben beraat veren hkimler mi hata yaptı kanısına vardım.
şirket yetkilisilimited şirkette ne anlama geliyor bizmi bilmiyoruz hakimler mi?
07 Ocak 2010 Perşembe at 14:31
Tesekkurler Rahmi bey, çalışmalarınızda basarılar dilerim…..
07 Ocak 2010 Perşembe at 11:02
Tekrar merhaba Sn Ofluoğlu sizin söylediğiniz Tayyar beyin açıklamalarına göre, 2007 yılındaki %50 hisse bana ve %50 hisse eşime ait olan ve müdür olarak kardeşimden oluşan şirketimiz den ,Ben mart 2007 de hisselerimi şirket müdürü olarak atadığımız kardeşime devrettim ve şirketten ayrıldım. Benim haziran ayına imzalamış olduğum çekleri alacaklarımızı tahsil edemediğimiz için ödeyemedik. Sonuç olarak bana ceza çıktı. Dosya şu anda yargıtayda. Benim çekin karşılıksız çıktığı tarihte şirketle ilişkim yoktu. Tayyar beyin açıkladığına göre keşideci ceza almıyor sadece tedbir çıkıyor, şirket ortakları olan eşim ve diğer şirket ortağı olan ve müdür olan kardeşimin ikisinede hem adli para hemde tedbir çıkıyor yanlış mı anlamışım ?
b- Çekin karşılığını bankada hazır bulundurmakla görevli tüzelkişi temsilcisi veya vekili;
Çekin karşılığını bankada hazır bulundurmakla görevli tüzelkişi temsilcisi veya vekili her iki yasaya gore de; hem çek bedeli kadar (karşılıksız kalan kısmından az olmamak üzere) adli para cezası hem de tedbirle sorumludur.
Bu kişiler hakkındaki lehe kanun uygulaması hesap sahibi gerçek kişiler gibidir. Kısmi ödeme yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır.
c- Çekin karşılığını bankada hazır bulundurma yükümlülüğü olmayan keşideci tüzelkişi temsilcisi veya vekili hakkında 5941 s. yeni Çek Yasası yasası lehedir.
Çekin ibrazı tarihinde karşılığını bankada hazır bulundurma yükümlülüğü olmayan ve halen yetkisi devam eden keşideci tüzelkişi temsilcisi veya vekili ya da herhangi bir
şekilde tüzelkişi ile ilişkisi kesilmiş olan keşideci tüzelkişi temsilcisi veya vekili hakkında adli para cezası verilemez, sadece, tedbire hükmedilebilir. Halbuki; 3167 s. Yasaya gore tüzelkişi adına çek keşide eden temsilci veya vekiller hakkında çek bedeli kadar adli para cezası ve çek hesabı açtırma yasağı verilmekteydi.
07 Ocak 2010 Perşembe at 12:15
Benim görüşüme göre hiçbiriniz ceza almamalısınız. 5941 senin lehine, 3167 diğerlerinin. Ceza şahsidir. Her bir sanığın durumu ayrı ayrı değerlendirilir.
07 Ocak 2010 Perşembe at 02:40
a.s. ortak olmadan vekaletle çek imzaladım(odaya onaylı müdürdüm) daha önce sordugumda beraat olmalı dediniz. av. beklemede ısrarlı ..bize emsal karar olacak , benim konumumda vekillerin lehine mahkeme kararı hala yok…
anlamsız bir durum akış neden yavaş….ne yapılmalı
07 Ocak 2010 Perşembe at 08:06
Hakimler yeni yasa ile ilgili uygulama yapmakta çekingen. Bu konuda hakim ve avukatları bilgilendirme çalışmaları var. Avukatınız http://hukukro.wordpress.com adresindeki yargıtay Cumhuriyet Savcısı Cem Eralp’in 5941 in yorumunu okusun.
06 Ocak 2010 Çarşamba at 11:32
Tesekkurler rahmi bey….
05 Ocak 2010 Salı at 18:11
Sn Ofluoğlu, öncelikle bu konudaki çalışmalarınızdan dolayı sizlere teşekkürü bir borç bilirim. 2007 yılındaki %50 hisse bana ve %50 hisse eşime ait olan ve müdür olarak kardeşimden oluşan şirketimiz vardı. Ben mart 2007 de hisselerimi şirket müdürü olarak atadığımız kardeşime devrettim ve şirketten ayrıldım. Benim haziran ayına imzalamış olduğum çekleri alacaklarımızı tahsil edemediğimiz için ödeyemedik. Sonuç olarak bana ceza çıktı. Dosya şu anda yargıtayda. Benim çekin karşılıksız çıktığı tarihte şirketle ilişkim yoktu. Bana eşime veya kardeşime ceza çıkar mı?
05 Ocak 2010 Salı at 20:22
Ceza almamanız gerekir.
06 Ocak 2010 Çarşamba at 14:21
Dosyanız incelenmeli. Belki kusurlu olmadığınızdan bahisle 5941 göre beraat istenir.
05 Ocak 2010 Salı at 18:09
Sn Ofluoğlu benim durumum için bir yorumunuz var mı acaba ?
05 Ocak 2010 Salı at 14:31
Rahmı bey merhaba,
Çek mağdurları için yaptığınız çalışmalardan dolayı size müteşekkiriz çok teşekkür ederiz.
Bir sorum olacak yeni yasa ile ilgili.Bizim 3 ortaklı ltd ştd.miz var.Şirkette sorumlu müdür(baska biri)var ama şirket ortağı olarak ben çekleri imzaladım yetkim olmadığı halde.Davamız temyizde ceza 3 şirket ortağınada cıktı.
Yargıtaydan nasıl bir karar gelebilir?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla
05 Ocak 2010 Salı at 17:15
Anlattıklarınızdan anladığım siz yetkisiz imza atmışsınız ama şirkette dışarıdan tayin edilen bir müdür var. Gerekçeli kararı görmek lazım..
04 Ocak 2010 Pazartesi at 09:15
Sn Ofluoğlu, öncelikle bu konudaki çalışmalarınızdan dolayı sizlere teşekkürü bir borç bilirim. 2007 yılındaki %50 hisse bana ve %50 hisse eşime ait olan ve müdür olarak kardeşimden oluşan şirketimiz vardı. Ben mart 2007 de hisselerimi şirket müdürü olarak atadığımız kardeşime devrettim ve şirketten ayrıldım. Benim haziran ayına imzalamış olduğum çekleri alacaklarımızı tahsil edemediğimiz için ödeyemedik. Sonuç olarak bana ceza çıktı. Dosya şu anda yargıtayda. Benim çekin karşılıksız çıktığı tarihte şirketle ilişkim yoktu. Bana eşime veya kardeşime ceza çıkar mı?
03 Ocak 2010 Pazar at 00:16
a.ş. vekaletle imza attım.ortak değilim.yorumunuzdaki beraatten faydalanabilmek için yargıtay içtahatı nı beklememiz lazım mı ?, takriben ne zaman çıkar.şu an için yeni kanundan lehimize faydalanmak için ne yapabilirim avukatım bekleme taraftarı. ne yapabilirim
03 Ocak 2010 Pazar at 09:48
Yargıtay içtihatı beklemeniz gerekmiyor. Avukatınız bekle demesinin nedeni mahkemler daha yeni kanun konusunda ne yapacaklarını tam olarak bilmiyorlar, uygulama otursun anlamında olabilir.
31 Aralık 2009 Perşembe at 13:02
beraaat kararının detaylarını alabilirsem avukatımla paylaşmak istiyorum.
ltd geçerli olan beraat kararı AŞ. lerde ticaret odası tescili (imza atabilmesi için oda tescilli olması zaten şart) herhangi bir müdür sıfatıyla vekaletle imza atanlar için geçerlimi.
31 Aralık 2009 Perşembe at 19:20
Limited şirketin eski ortağı, çekin ibraz edildiğinde ortak değil, çeke vekaleten imza atan.. A.Ş. adına imza atan kişi yönetim organının üyesi değilse evet..