Ortak ve müdürlere yasak yok
Çek yasasında 6273 sayılı yasa ile yapılan değişiklikten sonra, 5. maddenin değişik hali ile şirket ortakları ile müdürlere “çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı” yaptırımı uygulanamayacak. 10 yıllık cek düzenleme ve çek hesabı açma yasağını düzenleyen 5/1. maddenin yeni hali:
“Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı”
MADDE 5- (1) Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılması hâlinde, altı ay içinde hamilin talepte bulunması üzerine, çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişi hakkında, çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da çek hesabı sahibinin yahut talepte bulunanın yerleşim yeri Cumhuriyet savcısı tarafından, her bir çekle ilgili olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilir. Bu fıkra hükmüne göre çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı, karşılıksızdır işlemine tâbi tutulan çekin düzenlenmesi suretiyle dolandırıcılık, belgede sahtecilik veya başka bir suçun işlenmesi halinde de verilir.
Görüldüğü gibi fıkra çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişi demektedir. Bir çek hesabının sahibi ya gerçek kişidir, ya da tüzel kişi, şirket ortakları veya müdürler hesap sahibi değillerdir.. Maddenin değişik halinde ayrıca” karşılıksız işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi...” ibaresi kaldırılmıştır. Böylece çek yasağı yaptırımının sadece çek hesabı sahiplerine uygulanabileceği şüpheye mahal vermeyecek şekilde belirtilmişitr. 5. maddenin 2. fıkrasının kaldırıldığını atladık ve bu yorumu yapmakta geciktik..
06 Mayıs 2013 Pazartesi at 12:41
rahmi bey selamlar ben faal olan bir şirkete vekalet yetkilisi olarak çalışıyordum 3 yıl sonra
şirket iflas edip çekleri yazıldı mahkeme benim için çek yasağı kararı verdi
yanlız süre belirtilmedi
kouyla ilgili neyapabilirim
saygılar.
26 Aralık 2012 Çarşamba at 21:54
ben 30 mart 2012 de bır adet cekımı zamanı yanlış bılmem sebebıyle cuma yerıne pazartesi ödedim.banka muduru bız düzeltme yaptık sıkıntı olmaz dedi ve bunun uzerıne bankadan bır adet daha cek defterı aldım ve kullandım ve hıcbır cekım aksanmadan odendı fakat suan bankadan cek ıstedıgımde mudur bana o gecıkmıs cekten dolayı cek yasagın var dıyor.bana bu mantıksız gelıyor cunku onun uzerıne bana cek verdıler.boyle bişey olabılır mı?bu bankanın bı oyunumu?
19 Temmuz 2012 Perşembe at 03:25
Sayın Rahmi bey, 2008 yılında toptancı olarak çalıştığım ithalatçı firmanın iflası nedeniyle, 10 yıllık şirketimin çekleri bankalar tarafından yazılmaya başladı, bu çekleri güçümün yettiği kadarını ödedim kalanları ödeyemedim ve bana mahkeme tarafından çek hesabı açma yasağı verildi, bende ticari faaliyetlerime devam edebilmek için kız kardeşimin üzerine müdürü olduğu bir şirket kurdum, ama artık müdür olarak şirketi devralmak ve tek sorumlu ben olmak istiyorum,
bundan dolayı bir cezai sorumluluk veya sakınca varmıdır?
teşekkürederim. iyi çalışmalar.
25 Temmuz 2012 Çarşamba at 09:25
Cevap için bilgiler eksik, eski firma şahıs mı, şirket mi, kararları görmek lazım..
26 Nisan 2012 Perşembe at 21:01
merhaba rahmi bey;
benim eşimin kendi adına bir iş yeri vardı.2009’da yazmış olduğu bir çeki,iş yerini 2010 yılında kapatmamızdan dolayı ödeyemedi.mahkemenin en son gerekçeli kararında çek hesabı açma yasağı verilmiş. bizim bu durumda ne yapmamız gerekiyor?biz bu çekin ödemesinde karşı taraflamı anlaşmamız gerekiyor yoksa yine bize mahkeme tarafından bir yaptırım mı uygulanır?
27 Nisan 2012 Cuma at 23:13
Neden ödemek istiyorsunuz? Bu cezadan hapse girmez…Ödemek istiyorsanız tabii ki anlaşacaksınız veya icrada ise oraya ödeyeceksiniz…
27 Mart 2012 Salı at 14:09
Rahmi Bey, merhabalar, avukatlığını yapmakta olduğum şirketin ödeyemediği çeklerle ilgili Karşılıksız Çek davaları açılmıştı. 3 ayrı Sulh Ceza Mahkemesinde görülmekte olan yaklaşık 15 davadan müvekkillerim Çek Kanunu’nda yapılan değişiklik nedeniyle Beraat Etti. Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açmaktan Men cezasını ise 2 mahkeme şirket aleyhine verirken, diğer mahkeme şirket yetkilileri aleyhine verdi. Bu karara karşı itiraz yoluna başvurduk ancak Asliye Ceza Mahkemesi itirazımızı reddetti ve bu mahkeme tarafından alınan 2 ayrı karar bu haliyle kesinleşti. Kabahatler Kanunu’nda CMK’da yer alan Olağan Üstü Kanun Yollarına atıf olmadığından Kanun Yararına Bozma talep edemeyeceğimiz yani yapacak bir şey olmadığı yönünde görüşler var. Bu konuda bize önerebileceğiniz bir yol var mı? Saygılarımla
01 Nisan 2012 Pazar at 11:19
Ben Adalet Bakanlığından bozma isterim..Ayrıca hakimi de şikayet ederim..Yasada hakime takdir hakkı verilmemiş..görevi kötüye kullanma var bence..
12 Şubat 2012 Pazar at 00:16
2008 yılında bol miktarda çekimizi ödeyemedik karşılıksız keşide davası açıldı tutuklama çıktı ama yakalanmadım 2009 yılında avukata vekalet verdim bana 2 firmaya faiziyle birlikte 145000 tl lik 1. yıl %35 ini 2. yıl %65 ini ödeme taahüdünde bulundurdu ben kendim savcılıkta imzalattım bana savcı bunu ödeyebilecekmisin diye sordu bende inşallah ödeyeceğim dedim bana gidebilirsin dedi ve ben hiç ödeyemedim 2012 nin 1. ayında evime bir çağrı pusulası geldi infazın devamına diye ben gitmedim sonra 2012 nin 2. ayın 6. günü sat 16 30 da ben başka bir sebepten nöbetçi savcıya gittim ve beni polislere teslim etti o gece nezarette kaldım
6 adet dosyam çıktı karşılıksız çekle ilgili ertesi gün adliyede hakim bana gidebilirsin dedi bende çıktım güzel bi yemek yedik sora telefonum çaldı açtım dediki ben pols memuru …….. 1 tane daha dosyan geldi yarın uğrada onu da düşümünü yaptıralım dedi ben tedirgin oldum ve gitmedim acaba taahütlü lerden birşey olurmu hala tedirginim .bana yardımcı olursanız sevinirim tabi bilgi olarak.teşekkür ederim .
12 Şubat 2012 Pazar at 00:29
Bu cezaların hepsi düştü..
08 Şubat 2012 Çarşamba at 01:40
Rahmi Bey, eğer dediğinizi doğru kabul edersek 3167,5941 ve yeni kanuna tabi tüm davalarda sadece şahsi vergi numarası ile kişişel tacirler ve tüzel kişilikler hakkında çek hesabı yasağı mümkün olacak yeni kanundan sonra dediğiniz doğrultusunda bir karar örneği var mı elinizde saygılar
08 Şubat 2012 Çarşamba at 09:02
Değişiklik ile çek hesabı sahiplerine çek yasağı öngörülüyor..Metin çok açık, yorum istemez..Biz neyi tartışıyoruz..?
05 Şubat 2012 Pazar at 16:19
rahmi bey merhabalar.benim yazılmış çeklerimin hepsi şirket çeki.bu durumda alıcak vericek davaları ne olur.bankadaki sahsi hesaplarıma bloke konulurmu veya üzerimize alıcağımız herhangi bir malın üzerine haciz konulabilirmi?
05 Şubat 2012 Pazar at 18:24
Şirket çekler aval vermedi iseniz, kefalet imzanız yoksa şahsen borçlu değilsiniz..
04 Şubat 2012 Cumartesi at 05:03
Sayin rahmi bey sizden allah razi olsun yardimlariniz icin ve bu kanunu cikaran sayin basbakanimiz basbakanimiz tayyip erdogan beyfendiye ve akparti deki buyuklerime ve olumlu yonde fikir belirten herkezden allah razi olsun .Bu kanunla isini asini kaybeden esnaflar hep birlikte hem kendi ekonomimizi hemde memleketimizi kalkindirmaya cok calismaya baslama sozu veriyoruz.
03 Şubat 2012 Cuma at 16:17
EEeee Rahmi hoca geldi çattı işte o gün bekliyoruz ….
03 Şubat 2012 Cuma at 15:18
ARKADASLAR MUJDE GECMIS OLSUN 2DAKII ONCE SAMANYOLU TV SON DAKIKA CUMHURBASKANIZ CEK YASASINI ONAYLAMIS…………..
03 Şubat 2012 Cuma at 14:16
Başka bir yazınızda yaptığınız hataya yaptığım yorumu görüp, doğrusunu yazmışsınız. Bu benim için önemli olduğu için özellikle takip edip, incelemiştim.
Bu vesileyle tüm çek mağdurları da tenvir olmuş oldular.
03 Şubat 2012 Cuma at 15:44
Sayın Gerçekçi, ben de hassasiyetiniz için ayrıca teşekkür ederim
03 Şubat 2012 Cuma at 10:52
DOĞRUDUR…
03 Şubat 2012 Cuma at 10:54
Teşekkür ederim, saygılarımla Yusuf Erdil
03 Şubat 2012 Cuma at 15:11
6273 sayılı “Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.
03 Şubat 2012 Cuma at 10:10
Rahmi Bey, günaydın, bu konu ile alakalı dün de size bir mail ile soru sormuştum ama bugün her zamanki gibi yazınızı okuyunca, dünkü sorum aklıma takıldı galiba farkında olmadan güncel bir soru sormuşum dün size; çok önemli bir detay bu, çek sahibi gerçek veya tüzel kişi ise, benim de şahsi çekim yazılmadığı için kuracağım yeni ortaklarla yeni bir tüzel kişilikte çek açma yasağına tabi olmayacağım gibi bir sonuç çıkardım yazdığınız metinden. Doğru mudur sizce de ? Yorumunuzu alabilir miyim